top of page
Zdjęcie autoraMagdalena Drab

Ciasteczka czekoladowo - miętowe

SKŁADNIKI:

- 50 g gorzkiej czekolady

- 10 sztuk liści mięty

- 100 g masła roztopionego

- 6 łyżek cukru

- 2 jajka

- 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włóż do kielicha naczynia miksującego czekoladę, miętę i rozdrobnij.

Dodaj pozostałe składniki w powyższej kolejności i mieszaj do połączenia składników, by ciasto osiągnęła gładką konsystencję.

Ciasto przełóż do miski i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby stężało.

Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta. Uformuj okrągłe ciasteczka wielkości 2 cm, spłaszcz dłonią. Układaj na papierze do pieczenia w odległości 5 cm od siebie.

Piec 10- 15 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra- dół

2 wyświetlenia
bottom of page