SKŁADNIKI:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 10 sztuk liści mięty
- 100 g masła roztopionego
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Włóż do kielicha naczynia miksującego czekoladę, miętę i rozdrobnij.
Dodaj pozostałe składniki w powyższej kolejności i mieszaj do połączenia składników, by ciasto osiągnęła gładką konsystencję.
Ciasto przełóż do miski i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby stężało.
Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta. Uformuj okrągłe ciasteczka wielkości 2 cm, spłaszcz dłonią. Układaj na papierze do pieczenia w odległości 5 cm od siebie.
Piec 10- 15 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra- dół